Immuuntherapie op maat
op vrijdag 29 maart heeft Daniela Thommen tijdens de bedankbijeenkomst in het Antoni van Leeuwenhoek uitgelegd wat er met de opbrengst van het DNA Gala 2018 gaat gebeuren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen van deze presentatie.
In tegenstelling tot standaard anti-kanker therapieën- zoals chemo- en radiotherapie – waarin de tumorcellen direct worden gedood als gevolg van de behandeling, wordt bij immuuntherapie het lichaamseigen afweersysteem versterkt om de tumor op te ruimen. De cellen die hier een belangrijke rol is spelen zijn de zogeheten T-cellen. Deze witte bloedlichaampjes bevatten een T-cel receptor aan hun oppervlak die lichaamsvreemde van lichaamseigen cellen kan onderscheiden. Zodra de T-cel een tumorcel als lichaamsvreemd herkent, laat hij toxische stofjes los die de tumorcel doden. Echter, veel tumorcellen kunnen deze dodelijke ontmoeting tegenwerken doordat ze de T-cel remmen. Ze laten dan bijvoorbeeld het molecuul PD-L1 aan de T-cel zien, die vervolgens de PD-1 rem erop zet. Behandeling met anti-PD-1 maakt T-cellen weer actief en heeft voor een aantal kankertypen zoals melanoom al voor baanbrekende resultaten gezorgd. Maar helaas reageren niet alle patiënten op behandeling met immuuntherapie.
Om uit te vinden waarom sommige patiënten wel en anderen niet op immuuntherapie zoals anti-PD1 reageren, heeft het team van dr. Daniela Thommen een platform ontwikkeld waarin de reactie op de behandeling getest kan worden op tumorweefsel van patiënten met verschillende typen kanker. Met deze zogenaamde ‘tumor-avatars’ of ‘mini-patiënten’ wint dr. Thommen informatie in over de eigenschappen van tumoren van patiënten die wel, en vooral ook niet, reageren op de immuuntherapie. Met deze aanpak hoopt het team van dr. Thommen de grote gemene deler te vinden onder patiënten die reageren op therapie, een biomarker, waarmee in de toekomst vóór de behandeling voorspeld kan worden of patiënten hier baat bij zullen hebben. Op dit moment werkt het team van Daniela Thommen hard om meer informatie in te winnen over de benodigdheden voor een goede anti-kanker respons na immuuntherapie. Deze aanpak levert een grote en complexe hoeveelheid data op die alleen snel genoeg geanalyseerd kan worden door een bio-informaticus. Zodra deze data-expert aan het team toegevoegd kan worden, kan Daniela Thommen met haar team een stapje dichterbij komen om met het ‘tumor-avatar’ platform betere biomarkers te ontdekken en immuuntherapie op maat mogelijk te maken.
Zoals u kunt lezen in de samenvatting van Dr. Thommen is het noodzakelijk om op korte termijn een bio-informaticus aan het team toe te voegen. Deze data expert is nodig om de grote hoeveelheid data die dit onderzoek nu al heeft opgeleverd zo snel mogelijk te kunnen analyseren om tot snellere doorbraken in immuuntherapie te komen. De AVL foundation zoekt 34 betrokken donateurs die dit samen mogelijk willen maken. U leest hierover meer op www.avlfoundation.nl/stringoffriends. Vooraanstaande onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek praten u 1x per jaar persoonlijk bij over de ontwikkelingen in dit onderzoek in een exclusieve bijeenkomst, én u ontvangt een prachtige leeuwenkop, vervaardigd door Chris Tap.
Bent u 1 van de 34? Neem dan contact op met Véronique Lecluse:
E-mail: v.lecluse@nki.nl
Telefoon: 020-512 90 95
Mobiel: 06-135 795 71
Download hier de flyer: AVL Foundation – DNA string of friends