Marleen Kok opgenomen als onderzoeker van de Breast Cancer Research Foundation

De Amerikaanse Breast Cancer Research Foundation heeft oncoloog Marleen Kok van het Antoni van Leeuwenhoek opgenomen in haar galerij van onderzoekers. Daarmee is ze een van de drie Nederlanders die deze eer toekomt. Met een internationale onderzoeksgroep doet ze onderzoek naar immuuntherapie bij borstkanker. Komend weekend presenteert ze bovendien op het Europese kankercongres ESMO de eerste resultaten van immuuntherapie bij borstkankerpatiënten in het Antoni van Leeuwenhoek. Marleen Kok is een van de onderzoekers waar de opbrengst van het DNA Gala aan ten goede komt. Door bij te dragen aan dit Gala komt de doorbraak een stukje dichterbij.

Immuuntherapie bij borstkanker staat nog in de kinderschoenen. Onderzoekers van twee Europese en twee Amerikaanse instituten gaan daarom samen uitzoeken welke patiënten baat hebben bij deze vorm van therapie en waarom. De Amerikaanse Breast Cancer Research Foundation (BCRF) gaf ze daarvoor eerder dit jaar $136.000. “Er is heel lang gedacht dat er bij borstkanker weinig interactie is met het immuunsysteem”, zegt internist-oncoloog Marleen Kok van het Antoni van Leeuwenhoek. Zij is hoofdonderzoeker van het internationale project waar ook Ton Schumacher en Pia Kvistborg aan meewerken. “Maar recent onderzoek laat zien dat een kleine groep van ongeveer 5 tot 20 procent van de borstkankerpatiënten met uitgezaaide ziekte toch baat heeft bij immuuntherapie.”

Lage dosis

Als deelnemend centrum zal het Antoni van Leeuwenhoek een belangrijke bijdrage leveren aan het internationale project. “Door het werk van Ton Schumacher hebben wij unieke technieken in huis waarmee je kunt meten of een patiënt immuuncellen heeft die de kankercellen kunnen herkennen”, zegt Kok. Ook het Amerikaanse MD Anderson Cancer Center en Yale University, en het Jules Bordet Instituut in Brussel doen mee.

In het Antoni van Leeuwenhoek loopt momenteel een klinische studie die het effect van immuuntherapie bij patiënten met uitgezaaide borstkanker onderzoekt. Komend weekend presenteert Kok op het jaarlijkse ESMO-congres de eerste resultaten van deze zogenoemde TONIC-studie, waarin inmiddels al meer dan 60 patiënten zijn behandeld. “Bijzonder is dat wij eerst een lage dosis bestraling of chemotherapie geven en dan pas immuuntherapie, nivolumab”, zegt Marleen Kok. “We onderzoeken of dit beter werkt dan alleen immuuntherapie.”

Vooraanstaand

Haar foto zal binnenkort te zien zijn in de online verzameling koppen van vooraanstaande wetenschappers waaraan de BCRF zich verbindt. Naast Laura van t Veer en Titia de Lange – die tegenwoordig in de VS wonen – is zij nu de derde Nederlandse die BCRF-onderzoeker is. Kok: “De stichting is zeer vooraanstaand en doet belangrijk werk door internationaal onderzoekers bij elkaar te brengen en te laten samenwerken.” Ze heeft de Amerikaanse onderzoekswereld overigens van dichtbij meegemaakt: ze werkte 9 maanden als postdoc bij het Johns Hopkins ziekenhuis in Baltimore